Over3D-printweek

De Nationale 3D-Printweek 2015

De aandacht voor 3D-printing is alom. Elke dag kan je wel iets nieuws lezen over weer een nieuwe toepassing, een nieuw materiaal of een leuk en interessant project. Zo langzamerhand is het iedereen wel duidelijk dat deze “nieuwe” productietechnologie een blijvertje is en dat alle sectoren in onze maatschappij er door geraakt zullen worden. Wat de precieze impact is weten we niet, maar over de hele wereld zijn mensen met 3D-printing aan het experimenteren. De werelden van design, materialen, massaproductie en maatwerk komen bijeen. 
Toch is het kennisniveau over 3D-printen in Nederland nog enigszins laag. In de omringende landen zijn bedrijven bijvoorbeeld verder in hun ontwikkelen en met het toepassen van de productietechniek. In Nederland is er wel veel aandacht voor de consumentenkant van 3D-printen en zijn er ook  in ons land veel aanbieders van machines op dit gebied. 

Het is tijd om iedereen kennis te laten maken met de techniek en de mogelijkheden. In de week van 8-14 juni gaat de eerste Nationale 3D-Printweek plaatsvinden over het hele land. 

 

Wat gaat er gebeuren? 
Elke organisatie, elk bedrijf, school of individu kan een activiteit aanmelden om iets te organiseren voor de Nationale 3D-Printweek. Dat kunnen workshops zijn, open dagen, seminars, opleidingen, inspiratiesessies, debatten, events en meer. Zo zal er in deze week aandacht zijn voor 3D-printen in het onderwijs, vragen we Fablabs om de deuren te openen, kunt u bedrijven bezoeken, komt er een conferentie over de business case van 3D-printen en vindt in Haarlem, net als vorig jaar, de 3D-Print Experience (3DPXP) plaats als afsluiter van de week. Zo raakt de Nationale 3D-Printweek vol met voor ieder wat wils op 3D-printgebied door het hele land.

 

Voor wie is het?
De Nationale 3D-Printweek is echt bedoeld voor iedereen. Kinderen, ouders, studenten, professionals, ontwerpers, hobbyisten, kunstenaars, etc. En natuurlijk iedereen vanuit bedrijven, overheden, kennisinstellingen en onderwijs.

 

Waar is het?
Een aantal activiteiten zijn nu al gepland in Amsterdam en Haarlem, maar de bedoeling is dat er in elke provincie een aantal activiteiten zijn. Het overzicht is te vinden op deze website.

 

Wat kost het?
Veel activiteiten zijn kosteloos, maar afhankelijk van de aanbieder en de organisator kunnen aan bepaalde activiteiten of sessies kosten verbonden zijn. Dat kunt u uiteraard vinden op de website.

 

Hoe kan ik meedoen en ook iets organiseren?
Heel simpel! Stuur een mail aan: event@3dprintweek.nl, wij nemen dan contact op. Uw bijeenkomst, evenement, etc is dan een officieel event van de Nationale 3D-Printweek.